Wat is de kwaliteitsrapportage?

Het is een verslag over de volledigheid van de realisatiedata in de Control Tower, waarbij "realisatiedata" betekent: de GPS-punten van de ritten binnen uw selectie, zoals die gemeten zijn tijdens de rit. Het is dus een rapport over de kwaliteit van de rittenregistratie.

Hoe maak ik een kwaliteitsrapportage?

Ten eerste moet uw account de juiste rechten hebben in de Control Tower, anders ziet u de optie niet. Als u deze optie mist, kunt u ons een ticket sturen. Ervan uitgaande dat u de optie wel beschikbaar heeft:

1. Klik op 'Inzichten' (NB: de inhoud en volgorde van onderstaande kan er anders uitzien in uw configuratie):

2.  Zoek de sectie 'Kwaliteitsrapportage' op de pagina Inzichten en selecteer de gegevens die u wilt zien:

• Begindatum;
  • Einddatum;
  • Shipper / verlader (let op: deze optie is mogelijk niet relevant voor uw operatie en in dat geval afwezig): als u een shippernaam kiest, krijgt u alleen gegevens voor deze shipper. Als u dit veld leeg laat, krijgt u gegevens voor alle beschikbare verladers.
  • Transporteur: als u een transporteur kiest, krijgt u alleen de gegevens daar voor. Als u dit veld leeg laat, krijgt u gegevens voor alle beschikbare transporteurs.
  • Distributiecentrum: Hie is een lijst locaties waaruit u kunt kiesen. Kies er een en u krijgt alleen gegevens voor dit distributiecentrum. Als u dit veld leeg laat, krijgt u de gegevens voor alle distributiecentra.
  • 'Inclusief laatste stop': Als u dit veld aanvinkt, wordt er rekening gehouden met de laatste stop van alle ritten. Als u dit veld niet aanvinkt, negeert het rapport de GPS-gegevens voor de laatste stops van alle ritten. Gebruik dit als de laatste stops in uw ritten (vaak) optioneel zijn.
  • Verzenden naar: het e-mailadres waarnaar uw kwaliteitsrapport moet worden verzonden. U kunt meerdere adressen invoeren door ze te scheiden met een ';' symbool.

Toelichting op de kwaliteitsrapportage

U ontvangt na klikken op 'Verstuur Rapport' een mail met een Excel bijlage. In de tekst van de mail vindt u een samenvatting van de rapportage. Het bijgevoegde Excel-bestand bevat meer details. NB: het rapport bevat hyperlinks die niet zichtbaar zijn in de beveiligde weergave van Microsoft Excel. Klik op 'bewerken inschakelen' om de hyperlinks te tonen.

De excel bevat 4 bladen:

• samenvatting
  • vervoerder
  • <naam verzender>
  • Simacan

Samenvatting blad

De samenvatting bevat alle ritten. U ziet de volgende kolommen:

• Transporteur: de vervoerder
  • DC: locaties
  • Totaal aantal ritten
  • Volledige & Goede data: ritten waarvoor de real time data (GPS) als correct is geclassificeerd.
  • Transporteur: ritten waarvoor de realtimegegevens als onjuist zijn geclassificeerd en waarbij dit waarschijnlijk door de vervoerder is veroorzaakt.
  • <Naam verlader>: ritten waarvoor de realtimegegevens als onjuist zijn geclassificeerd en waarbij dit waarschijnlijk door de verlader is veroorzaakt.
  • Simacan: ritten waarvan de real time gegevens als onjuist zijn geclassificeerd en die waarschijnlijk door Simacan zijn veroorzaakt.

Andere tabs

De tabs vervoerder, verlader en Simacan bevatten alleen de ritten waarvoor de real time gegevens als onjuist zijn geclassificeerd, met de volgende kolommen:

• DC
  • Datum rit (Trip date)
  • Trip id: dit is tevens een hyperlink naar de trip.
  • Kenteken trekkende eenheid: voertuig ID
  • Transporteur / Vervoerder
  • Update frequentie: update frequentie van de gps punten
  • Fout (Error): de reden waarom de rit als fout is geclassificeerd.
  • Deze bladen bevatten de redenen waarom de ritten als incorrect zijn geklasseerd. Als er meerdere redenen zijn, wordt alleen de belangrijkste reden getoond. De kolom "trip id" is tevens een hyperlink naar de trip in de Control Tower.

Vervoerder

Mogelijke redenen waarom gegevens als incorrect zijn geclassificeerd:

• geen gps-punten ontvangen voor deze rit.
  • er zijn gps-punten ontvangen, maar geen ervan was op een geplande stopplaats.
  • er zijn wel gps-punten ontvangen, maar die begonnen op een latere plaats dan de eerste stop.
  • de updatefrequentie was te laag: kolom F toont de updatefrequentie. Indien deze frequentie onder een bepaalde drempel ligt, wordt dit bericht getoond. De minimale updatefrequentie is een instelling die kan worden gespecificeerd. Gewoonlijk is dit ongeveer 10 minuten.

Shipper

Redenen waarom gegevens als onjuist worden geclassificeerd:

• Stop niet gedetecteerd, hitrate <95%: de stop is niet gedetecteerd. Hitrate lager dan 95% betekent dat de halte minder dan 95% van de tijd correct wordt gedetecteerd. Meestal betekent dit dat de geofence of het locatieadres onjuist is.

Simacan

Redenen waarom gegevens als onjuist zijn geclassificeerd:

• halte niet gedetecteerd, MAAR hitrate >=95%. Dit betekent dat een halte werd gemist, maar dat deze halte meer dan 95% van de tijd wordt gedetecteerd. Gewoonlijk betekent dit dat het stopdetectiealgoritme niet correct werkte.
  • geen vertrek geregistreerd van ten minste één halte.

Voorbeelden

Uitleg

Tabblad 1 geeft een samenvatting van de data compleetheid van alle transporteurs. De andere tabbladen geven inzicht in welke ritten fout zijn gegaan. Daarbij is het mogelijk om te klikken op een ritnummer, waardoor je als gebruiker naar de rit in de Control Tower wordt gestuurd.

De verschillende fouten zijn:

• Rit zonder data
    • Dit betekent dat er helemaal geen data is binnen gekomen vanuit het FMS / de boordcomputer / app van de chauffeur.
  • Te laat gestart met datalevering
    • Dit betekent dat er te laat data is ontvangen van het FMS / de boordcomputer / app van de chauffeur. Mogelijk is de rit pas in werkelijkheid veel later gestart en is dat niet aangepast of gecommuniceerd.
  • Een stop niet geregistreerd, vrachtwagen niet in de buurt van de stop geweest
    • Deze conclusie wordt getrokken omdat er geen GPS data ontvangen is in de buurt van de stop. Mogelijk is de chauffeur dus niet op deze stop geweest.
  • Updatefrequentie van de rit is te laag
    • Er wordt te weinig GPS data ontvangen. Mogelijk zijn er storingen aan het FMS / de boordcomputer / app van de chauffeur of staat het voertuig op een dubbele rit gepland.